VMware vSphere 7.0 DRS ile Gelen Yeni Özellikler
vSphere DRS (Distributed Resource Scheduler), 2006 yılında kullanıma sunulan, temel olarak ESXi hostların yük dengelemesini sağlamaya yönelik bir küme özelliğidir. vSphere 7.0 öncesinde DRS, küme içindeki ESXi hostların dengelenmesine odaklanmış olup küme merkezli çalışmaktaydı. vSphere 7.0 DRS ise, sanal makine iş yükü merkezli çalışma mantığını kullanmaktadır.
Bu makalede sırasıyla aşağıdaki konulara değinilecektir:
- vSphere DRS (Distributed Resource Scheduler) Nedir?
- Eski vSphere DRS (vSphere 6.7) Nasıl Çalışır?
- Yeni vSphere DRS (vSphere 7.0) Nasıl Çalışır?
vSphere DRS (Distributed Resource Scheduler) Nedir?
vSphere DRS (Distributed Resource Scheduler), bir küme içinde bulunan ESXi hostlara ait CPU ve Memory kaynaklarını mantıksal bir kaynak havuzunda toplayan, sanal makinelerin kaynak taleplerine göre de ESXi hostlar arasında kaynak dağıtımını dinamik olarak gerçekleştiren bir küme özelliğidir.

vSphere DRS’in üç temel fonksiyonu vardır, bunlar;
- Açılan sanal makinenin çalışacağı ilk hosta karar verilmesi (Initial Placement)
- ESXi hoslar arasında yük dengelemesi (Load Balancing)
- ESXi host bakım moduna alındığında host üzerindeki sanal makinelerin taşınması
vSphere DRS’in fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için vSphere vMotion (açık sanal makinelerin ESXi hostlar arasında taşınması) özelliğinin yapılandırılmış ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor olması gerekmektedir. vSphere DRS yapılandırılırken en önemli konfigürasyon seçeneklerinden biri de Otomasyon Seviyesidir. (Automation Level). Bu seçenekler, yukarıda anılan fonksiyonların yönetici onayıyla mı yoksa otomatik olarak mı gerçekleştirileceğini belirler.

Manual: Sanal makine açılırken, sanal makinenin konuşlandırılabileceği ESXi hostların listesini getirir ve yöneticiden hostlardan birini seçmesini ister. Bir yük dengelemesi ihtiyacı sözkonusu ise DRS tarafından vMotion önerisi yapılır, yönetici onay verirse vMotion aksiyonu alınır. Kısaca, bütün aksiyonlar yönetici onayıyla gerçekleşir.
Partially Automated: Sanal makine açılırken, sanal makinenin konuşlanacağı ESXi hostu vSphere DRS seçer. Bir yük dengelemesi ihtiyacı sözkonusu ise DRS tarafından vMotion önerisi yapılır, yönetici onay verirse vMotion aksiyonu alınır.
Fully Automated: Gerek sanal makinenin konuşlanacağı ESXi hostun seçimine ve gerekse yük dengelemesi ihtiyacı olduğunda vSphere vMotion ile makine taşınmasına DRS karar verir.
Eski vSphere DRS (vSphere 6.7) Nasıl Çalışır?
Kullanılmakta olan sanal makineler küme içindeki ESXi hostlara dağıtılmış durumda çalışmaktadır. Herhangi bir anda, bir ESXi host üzerindeki sanal makineler, ilgili hostun üzerindeki CPU ve Memory kaynaklarını zorlayabilir. Bu durumda, sanal makineler arasında bir kaynak yarışması oluşur (Resource Contention). Yarışmayı kaybeden sanal makinelerde performans problemi meydana gelir. Bu durumun önüne geçmek için, vSphere DRS her 5 dakikada bir ESXi hostlar üzerinde yük dengeleme algotirması çalıştırarak onların yük bilgisini alır. İlgili hostun üzerinde bir vSphere vMotion ihtiyacı olup olmadığını kontrol eder. Kısaca, vSphere 6.7 versiyona kadar sunulmuş olan vSphere DRS, küme içindeki ESXi hostlar arasındaki yük sapmalarına (deviation) odaklanır. Eğer ESXi hostlar arasındaki yükler dengeli değilse vSphere DRS aşağıdaki aksiyonları alır:
- Yük dengelemesi amacıyla taşınacak olan sanal makineleri ve bunların hedef hostlarını belirler.
- Eğer otomasyon seviyesi Fully Automated seçilmiş ise, vSphere vMotion kullanarak sanal makinelerin taşıma işlemlerini gerçekleştirir. Eğer Partially Automated seçilmiş ise vSphere DRS taşıma önerisinde bulunur.
vSphere vMotion aksiyonları tamamlandığında vSphere DRS küme seviyesindeki dengelemeyi aşağıdaki gibi gerçekleştirmiş olur. Bu kontroller, 7/24 devam eder ve her dengeleme ihtiyacında aynı aksiyonlar alınır.
Not: vSphere DRS ve vSphere Motion, vCenter Server’ın dağıtılmış servisleridir. Dolayısıyla, bu küme özelliğinin çalışabilmesi için vCenter Server’ın sürekli ayakta kalması gerekmektedir.

Yeni vSphere DRS (vSphere 7.0) Nasıl Çalışır?
vSphere 7.0 DRS’te yük dengeleme algoritması her 1 dakikada bir ESXi hostlar üzerinde çalışır. Yeni vSphere DRS, önceki versiyonlardan farklı olarak ESXi hostların dengelenmesine değil, sanal makinelerin performansına odaklanır. Bu yeni yaklaşım çerçevesinde vSphere DRS, ESXi hostlar üzerinde çalışmakta olan her bir sanal makine için bir DRS puanı (VM DRS Score) hesaplar. Eğer gerekliyse sanal makinenin başka bir ESXi hosta taşınmasını sağlar. Kısaca, yeni vSphere DRS’in çalışma mantığında sanal makinenin çalıştığı ESXi host üzerinde, performans bakımından hayatından memnun olup olmadığı kontrol edilir. Eğer bir VM performans problemi yoksa sanal makine başka bir ESXi hosta taşınmaz.
Yeni vSphere DRS’te iki tür puanlama vardır, bunlar;
- Sanal Makine DRS Puanı (VM DRS Score)
- Küme DRS Puanı (Cluster DRS Score)
Sanal Makine DRS Puanı (VM DRS Score)
Yeni DRS mantığında, sanal makinenin performans perspektifinden, bulunduğu ESXi host üzerinde bulunmaktan mutlu olup olmadığını ölçmek için Sanal Makine DRS Puanı kullanılır. Eğer bu puan %80 – %100 arasında ise, sanal makine çalışırken (diğer sanal makinelerle) herhangi bir kaynak çekişmesi (Resource Contention) yaşamıyor demektir, sanal makine göçüne hiç ihtiyaç yoktur. Sanal Makine DRS Puanı %80’in altında ise, DRS bu makine için bir what-if senaryosu çalıştırır, küme içindeki diğer ESXi hostlarda ilgili sanal makinenin daha performanslı çalışması için yeterli alan olup olmadığını kontrol eder. Eğer daha müsait bir host varsa sanal makine göçü başlatılır.
Sanal Makine DRS Puanı, küme içindeki her bir sanal makine için, bazı kritik performans sayaçları baz alınarak hesaplanır. Bunlardan en önemlileri ; %CPU Used, %CPU Ready, CPU Cache Behavior ve Swapped Memory’dir. Hesaplanan Sanal Makine DRS Puanları aşağıdaki gibi görüntülenebilir.

Küme DRS Puanı (Cluster DRS Score)
Küme DRS puanı ise sanal makinelerin bireysel puanlarının ortalamasını gösteren bir metriktir.

Sonuç olarak yeni vSphere DRS, küme içindeki ESXi hostların yük dengelemesinden ziyade, sanal makine yürütme verimliliğine odaklanmıştır. Böylece donanımın daha efektif kullanılması ve sanal makine göç ihtimalinin azaltılması sağlanmıştır.
vSphere 7.0 DRS ile birlikte Assignable Hardware ve Scalable Share gibi ilave özellikler de gelmiştir. Assignable Hardware sanal makineler için Dynamic Direct Path sağlayan bir özellik olup aşağıdaki makalede incelenmiştir ;
Ömer AŞIK
VMware Certified Instructor
