VMware vSphere 7.0 Yükseltme Adımları
Bu makalede mevcut VMware sanallaştırma altyapısının adım adım VMware vSphere 7.0 versiyonuna nasıl yükseltileceği anlatılacaktır. Herhangi bir veri kaybı ya da iş kesintisini önlemek amacıyla yükseltme işlemi VMware en iyi pretiklerine uygun şekilde ve belirli bir sıralama ile gerçekleştirilmelidir. vSphere yükseltme işleminin temel adımları aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

Konfigürasyon Yedeğinizi Alın
vSphere 7.0 yükseltme işlemine başlamadan önce ilk alınması gereken aksiyon altyapıda bulunan mevcut donanımsal bileşenlerin (sunucular, veri depolama üniteleri vs.) VMware vSphere 7.0 ile uyumluluğunun kontrol edilmesidir. Sunucu ve Veri Depolama ünitelerinin marka, model ve jenerasyon numaraları internet üzerinden erişilebilen ve sürekli güncellenen VMware Compatibility Guide üzerinden kontrol edilmelidir.
VMware Compatibility Guide için bu linkte tıklanabilir: https://www.vmware.com/resources/compatibility/search.php
Eğer donanımlar uyumluluk listesinde mevcut ise firmware versiyon kontrolleri yapılır. Eğer gerekliyse firmware güncellemeleri de yapılmak suretiyle donanımsal altyapı yükseltmeye hazır hale getirilmiş olur. Yükseltme işlemi sırasında yaşanacak bir problemin veri kaybına sebep olması ya da eski konfigürasyona geri dönme ihtiyacı ortaya çıkması durumlarına karşı, işlemlere başlamadan önce mutlaka mevcut VMware bileşenlerinin yedeği alınmalıdır. Kullanılmakta olan tüm sanal makinelerin, vCenter Server Appliance ve eğer ayrı kurulmuş ise PSC (Platform Services Controller) makinelerinin yedeklerinin alınması gerekmektedir. Eğer varsa, ortamda kullanılmakta olan diğer VMware ürünlerine ait sanal makinelerin (vRealize Operations, NSX Manager, NSX Controllers) de yedeğinin alınması gerekmektedir.
vCenter Server Yükseltme
Sanallaştırma altyapısında ilk yükseltilmesi gereken bileşen, yönetim arabirimi olan vCenter Server’dır. vSphere 7.0 versiyonundan önce yönetim platformunu oluşturan iki bileşen (Platform Services Controller ve vCenter Server) iki ayrı mimaride kurulabilmekteydi:

Eğer PSC ile vCenter Server tek bir makineye kuruluyor ise bu mimariye Embedded Deployment (soldaki), farklı makinelere kuruluyor ise bu mimariye External PSC (sağdaki) mimarisi adı verilmekteydi. Birden fazla vCenter Server’ı olan ve aynı SSO domainini kullanmak isteyen büyük kuruluşlar External PSC modelini tercih ederken, tek bir Vcenter Server’ı olan kuruluşlar genel olarak Embedded Deployment modelini tercih etmekteydi.
vSphere 7.0 ile birlikte bu mimaride değişiklik yapılmış olup vCenter Server 7.0 sadece Embedded Deployment modelini desteklemektedir. External PSC Deployment mimarisi kullanılamamaktadır.

Bilindiği gibi vSphere 7.0 versiyonuna kadar vCenter Server iki şekilde kullanıma sunulmaktaydı:
- vCenter Server Appliance (Linux Photon OS Based)
- Windows vCenter Server (Ms Windows OS Based)
vSphere 7.0 versiyonu itibariyle MS Windows tabanlı vCenter Server artık mevcut değildir. vCenter Server 6.7, Windows üzerine kurulabilen son versiyondur. Windows vCenter Server (6.5 ve 6.7) kullanan kuruluşlar VMware tarafından sağlanan Migration Tool ile vCenter Server Appliance 7.0’a geçiş yapabilirler.
vCenter Server 7.0 yükseltme prosedürü mevcut altyapıda kullanılmakta olan vCenter Server’ın Windows tabanlı ya da Photon OS tabanlı olması durumuna göre değişkenlik gösterir. Eğer mevcut vCenter Server Photon OS tabanlı bir appliance (VCSA) ise direkt yükseltme yapılabilirken, Windows tabanlı vCenter Server ise iki aşamalı (Kurulum ve Göç Ettirme) bir yol izlenir:

Mevcut altypılarında Photon OS tabanlı vCenter Server Appliance kullanan kuruluşlar direkt yükseltme seçeneğini kullanabilmektedirler. Ancak bu seçeneği kullanabilmek için mevcut VCSA versiyonlarının minimum VCSA 6.5 ya da VCSA 6.7 olması gerekmektedir.

Mevcut yapı ister Embedded Mimari, ister External PSC Mimari olsun VCSA 7.0 Installer üzerindeki “Upgrade” seçeneği tüm yapıyı VCSA 7.0 Embedded Mimariye aşağıdaki şekilde geçirmektedir:

Not: Yukarıdaki mevcut yapıda görülen Operating System “Photon Operating System” olarak algılanmalıdır. Yani mevcut yapı da Photon OS tabanlı VCSA altyapısıdır.
Mevcut altyapılarında Windows vCenter 6.5 ya da 6.7 kullanan kuruluşlar ise aşağıdaki adımları kullanarak vCenter Server Appliance 7.0 versiyona geçiş yapabilirler.
- İlk adımda vCenter Server 7.0 installer tarafından sağlanan aşağıdaki menüden “Install” seçeneği seçilerek yeni bir (VCSA) vCenter Server Appliance 7.0 kurulumu yapılır.
- İkinci adımda ise yine vCenter Server 7.0 installer menüsündeki Migrate seçeneği kullanılarak Windows tabanlı vCenter tüm bileşenleri ile VCSA 7.0’ göç ettirilir.

Yukarıdaki yöntemlerden biri kullanılarak mevcut yapı vCenter Server Appliance 7.0’a geçirildikten sonra yönetim arabiriminin yükseltme işlemi tamamlanmış olur. Eğer mevcut yapıda birden fazla vCenter Server varsa yükseltme işleminden sonra vCenter Server’lar Linked Mode’a geçirilebilir. Enhanced Linked Mode mevcut vCenter Server’ları birbirine bağlayarak tek bir ekrandan tüm envanterlerin yönetilmesini sağlar. En fazla 15 adet VCSA Linked Mode ile birbiriyle ilişkilendirilebilir.

ESXi Host Yükseltme
Yönetim arabiriminin vCenter Server Appliance 7.0’a yükseltilmesinin ardından sıradaki işlem vCenter Server 7.0 envanterinde bulunan ve sanal makineleri üzerinde barındıran ESXi hostların 7.0 versiyona yükseltilmesidir. vSphere ESXi 7.0 upgrade işlemi yapılabilmesi için mevcut vSphere ESXi hostların 6.5 veya 6.7 versiyon olması gerekmektedir. ESXi hostların upgrade işlemi birkaç şekilde gerçekleştirilebilir:
- vSphere ESXi 7.0 Installer
- ESXi Shell Command Line
vSphere ESXi 7.0 Installer Yöntemi
Bu yöntemde fiziksel sunucu, download edilmiş olan vSphere ESXi 7.0 hypervisor ISO dosyasından herhangi bir yöntemle boot edilir. vSphere ESXi 7.0 Installer mevcut sunucu üzerindeki vSphere 6.5 ya da 6.7 hypervisor versiyonunu bulacak ve aşağıdaki Upgrade seçeneğini sunacaktır.

Not : Upgrade seçeneği dışındaki Install seçenekleri “Clean Install” yapar.
Upgrade seçeneğinin seçilmesinin ardından aşağıdaki konfirmasyon ekranı gelecektir.

F11 tuşuna basılarak yükseltme işlemi başlatılır. İşlem bittiğinde ESXi host boot edecek ve vSphere ESXi 7.0 versiyonuyla açılacaktır.
vSphere ESXi Shell Command Line Yöntemi
Bu yöntemde vSphere ESXi 7.0 hypervisor MyVMware portalinden ZIP formatında indirilir. İndirilen dosya yükseltilecek olan ESXi hostun görmekte olduğu bir DataStore’a aşağıdaki şekilde kopyalanır.


ESXi hostun konsoluna herhangi bir yöntemle erişilir (SSH, KVM, Remote Management Processor vs.). Bu aşamada hostun Maintenance Mode’ta olması gerekmektedir. Eğer değilse üzerindeki tüm sanal makineler vMotion ile diğer ESXi hostlara kaydırılarak host Maintenance Mode’a alınır. Ardından aşağıdaki komut verilerek ESXi host upgrade işlemi tamamlanır.

Bu işlemin ardından “reboot” komutuyla host tekrar başlatılır.
Önemli Not : vSphere ESXi Host yükseltme işlemine başlamadan önce, sunucu donanımlarının VMware HCL listesinde bulunduğu ve vSphere 7.0 lisans numaralarının MyVMware portalinde mevcut olduğu teyit edilmelidir.
Yukarıdaki yükseltme yöntemleri dışında vSphere 7.0 ile birlikte gelen ve Update Manager’ın yerini alan vSphere LifeCycle Manager kullanılmak suretiyle de vSphere ESXi Host yükseltme işlemi yapılabilir. Ancak bu ürün ayrı bir makalenin konusu olup detaylara burada değinilmeyecektir.
VMware Tools Yükseltme
vSphere ESXi hostların 7.0 versiyona yükseltilmesinin ardından sanal makinelerin içinde yüklü bulunan VMware Tools güncellemelerine geçilebilir. VMware Tools sanal makinenin performansını arttırmaya yönelik bir takım araçlar içerir. Bunlar aşağıdaki şekilde listelenebilir.

VMware Tools her bir ESXi 7.0 hostun üzerinde bulunan ISO imajlarında barındırılır. vSphere ESXi 7.0 hostun üzerinde aşağıdaki VMware Tool ISO dosyaları bulunur.

Sanal makinelerin VMware Tools’larını güncellemek için aşağıdaki aksiyon alınır.

Not : Aynı işlem sanal makinenin üzerinde sağ tuş Install/Upgrade VMware Tools seçeneği ile de yapılabilir. VMware Tools güncelleme işlemi sanal makinenin yeniden başlatılmasını gerektirebilir, restart işleminden sonra güncelleme işlemi tamamlanmış olur.
Eğer sanal makine vSphere 7.0 ile birlikte gelen yeni özellikleri kullanacaksa Virtual Hardware Versiyon güncellemeleri de gerçekleştirilebilir. vSphere 7.0 ile birlikte Virtual Machine Hardware Version 17 kullanılmaktadır. HW versiyon 17 ile birlikte gelen yeni özellikler ayrı bir makalede detaylı olarak incelenecektir.
Ömer AŞIK
VMware Instructor
